Interview Alexander de Carvalho, kleinzoon van Freddy

Alexander de Carvalho (28), kleinzoon van wijlen Freddy Heineken, werd in april 2013 in Amsterdam officieel aangesteld als niet-uitvoerend bestuurder in de Heineken Holding. Een kort interview na afloop. ‘Heineken is altijd onderdeel van mij geweest.’

(Eerder gepubliceerd op Quotenet.nl)

Opa Freddy heeft een enorme invloed op hem gehad, vertelt De Carvalho terwijl hij in de schuimkraag van een biertje hapt. Hij draagt nog elke dag het horloge dat ooit van zijn grootvader was. ‘En tijdens mijn werk bij Lion Capital (Britse investeringsclub die onder meer eigenaar is van Hema, red.) draag ik ook nog regelmatig zijn das. Maar die is blauw, en bij Heineken-bijeenkomsten hoor je iets groens te dragen. Vandaar mijn groene das vandaag.’

Wat betekent het voor jou om nu een formele rol te gaan vervullen?

Alexander de Carvalho: ‘In feite verandert er weinig. Heineken is altijd onderdeel van mij geweest, ik voelde mij er altijd al enorm bij betrokken. Dit geeft mij de kans om met nog meer aandacht bij Heineken betrokken te zijn en tegelijk mijn werk bij Lion Capital te blijven doen. It makes sense both ways.’

Wat ga jij bij Heineken doen?

‘Om te beginnen wil ik nu eerst met zoveel mogelijk werknemers van Heineken gaan praten. Er werken tienduizenden mensen, maar het liefst zou ik ze allemaal een keer de hand schudden. Dit bedrijf draait niet alleen om mij.’

Vanwaar de keuze voor een carrière buiten de brouwerij?

‘In je leven maak je een paar van zulke belangrijke beslissingen. Ik vind het enorm belangrijk om onafhankelijk beoordeeld te worden. Dat was bijvoorbeeld ook de reden dat ik op jonge leeftijd naar Amerika ben gegaan. Harvard is een meritocratie, daar word je echt niet beoordeeld op je afkomst. So what? Ik wilde zelf constant presteren, zelfvertrouwen opbouwen. Het is de uitdaging om overal zo goed mogelijk in te zijn en daar hou ik van.’

Hoe groot is de kans dat jij ooit in de raad van bestuur gaat zitten?

‘Voor mij is één ding duidelijk: op dit moment zit er precies het juiste team. De aandeelhouders zijn enthousiast, je voelt overal dat Heineken bruist van de energie. Wat de toekomst brengt, dat weet je nooit. Onze familie is in het verleden zowel zeer actief betrokken als meer ondersteunend geweest, en dat laatste werkt op dit moment prima. Maar stel dat de situatie over twintig jaar anders is, tja, dan misschien wel.’

De Carvalho kijkt plotseling schuldbewust op als een fotograaf hem vastlegt terwijl hij nog een slok bier neemt. Het merkje op het glas was naar beneden gericht en dus niet zichtbaar. Of de foto even opnieuw kan. ‘Haha, mijn grootvader zou me vermoord hebben als hij dat zag.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s