In Quote: Britse recherche jaagt op ‘meesteroplichter’ Melville ten Cate

De Nederlander Melville ten Cate presenteerde zich in Londen als topondernemer. Zijn schuldeisers menen nu voor meer dan €1 miljoen te zijn opgelicht.

In Quote editie augustus: een nieuw onderzoek naar de ‘militair ondernemer’ Melville ten Cate, over wie ik zeven jaar eerder al dit verhaal schreef.

Nu blijkt dat Ten Cate, die in het verleden meermaals failliet ging, zijn activiteiten rond 2015 naar Londen heeft verplaatst. Hij zette er een bedrijf op dat over 20 miljard aan kapitaal zei te beschikken. Vervolgens wist hij op verschillende manieren zakenpartners en privécontacten geld uit de zak te kloppen.

Hij stal creditcardgegevens en toonde stapels vervalste documenten. Hij woonde in een groot huis in de wijk Kensington, beschikte over een chauffeur en een bodyguard, vloog in privéjets en sliep in luxehotels – vrijwel zonder er ooit een cent voor te betalen.

Volgens zijn schuldeisers maakte hij op deze manier meer dan 1 miljoen euro buit. Onder zijn ‘slachtoffers’ bevinden zich een vooraanstaand zakenbankier, een Saoedische generaal en een Amerikaanse professor.

De Nederlandse versie, kortom, van Frank Abagnale Jr.: de meesteroplichter die werd vertolkt door Leonardo DiCaprio in het waargebeurde drama Catch Me If You Can.

Het nieuws is nu hier bij Quote te lezen; wie nog een abonnement heeft bij Blendle kan hier het hele stuk lezen. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s